wtorek, 17 marca 2015

847 ==> słone orzeszki w karmelu


Dziś przedstawię Wam bardzo szybki i prosty przepis na smaczną przekąskę. Nie znam osoby, który by jej nie lubiła. 
W sklepach różnego rodzaju migdały, popcorn czy orzechy w karmelu są dość drogie. 
Od 2 lat robię wariacje na ten temat, sama w domu, za ułamek cen sklepowych.
Dziś wykorzystałam orzechy ziemne niesolone. 

Przepis:
1. Mocno rozgrzewam teflonową patelnię (ja mam z Tefala)
2. Wsypuję 3/4 szklanki białego cukru w porywach do całej (zależy od ilości orzechów) i wlewam 1 łyżkę zimnej wody (tylko jedną, większa ilość powoduje zbrylanie się cukru)
3. Rozpuszczam cukier. Nie mieszam, aby się nie przypalił ruszam patelnią.
4. Jak cukier będzie miał jasnobrązowy kolor dodaję pół łyżki masła. Delikatnie mieszam. 
5. Dodaję orzechy. Posypuję według uznania solą morską.
6. Mieszam aż do uzyskania bursztynowego koloru.
7. Orzechy w polewie wylewam na talerz/blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Zostawiam do ostygnięcia.
9. Gdy całość ostygnie rozkruszam na drobne kawałeczki.

SMACZNEGO :)

Rady:
1. Można używać cukru brązowego (wtedy dajemy go mniej, chyba że lubimy bardzo słodkie smaki)
2. Jeśli nie lubimy słonych orzeszków nie musimy dawać soli. Pomijamy ten krok.
3. Możemy wykorzystać gotowe słone orzeszki. Ja z nich nie korzystam, gdyż wolę sól morską, i sama lubię kontrolować poziom słoności. 
4. Możemy do pierwszego kroku dodać pół szklanki miodu. Wtedy dajemy pół szklanki cukru. Karmel jest wtedy bardziej przejrzysty i słodszy i o wiele piękniej się błyszczy. 
5. Takie orzechy/migdały w karmelu to świetny dodatek do ciast czy deserów.
6. Do karmelu możemy dodawać różne przyprawy jak estragon, chili, tymianek. 
7. Najważniejsze !  Zrób podwójną porcję, jak zaczniesz jeść to szybko nie skończysz. :)