Pączki na tłusty czwartek


W moim domu, jak i w domu rodzinnym pączki lubią wszyscy. 
Ale do tej pory nikt ich nie robił. Ja osobiście za takimi z cukierni nie przepadam i nie kupuję. 
Do tej pory smażyłam tylko oponki i faworki. 
Przyszedł dzień że chciałam spróbować także pączki. 

Tak więc zrobiłam, i chwaliłam się Wam na stories.
Oszaleliście i zasypaliście mnie masą pytań o przepis. 
Dodaję go tutaj. 

Z podanych proporcji wychodzi około 15 pączków. 

Zaczynamy od zaczynu:
50 g drożdży pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wlać trochę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Do całego ciasta potrzebujemy 250 ml mocno ciepłego mleka

Następnie przesiewamy 600 gram mąki.
Dodajemy 50 g miękkiego masła, 50 gram cukru, 1 łyżkę wódki, 1 cukier waniliowy, 2 jajka i 1 żółtko, wyrośnięty zaczyn oraz stopniowo wlewamy resztę mleka. Nie wszystko na raz.
Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i odchodziło od dłoni

Odstawiamy ciasto w podsypanej mąką misce na 30 minut. Ja przykrywam ściereczką
Po 30 minutach przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę lub blat. 
Ponownie wyrabiamy. 

Z boku kładziemy ściereczkę, lekko ją podsypujemy mąką. 
Odważamy kulki po około 80 gram. To standardowa waga tradycyjnego dużego pączka. 
Kulamy ciasto i lekko je spłaszczamy. Odkładamy na ściereczkę.
Przykrywamy ciasto i odczekujemy kolejne 30 minut. 
Ciasto musi ponownie wyrosnąć i stać się lekkie i puszyste


Przygotowujemy sobie dżem do nadzienia. 


Jeśli powidło jest za gęste, to wlewamy trochę gorącej wody i mieszamy. Przekładamy do rękawa. 


W głębokim garnku lub patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Ja używam 1 kostki smalcu z pół litra oleju rzepakowego. 
Gdy olej będzie rozgrzany wrzucamy pączki. Delikatnie, aby się nie poparzyć. 
Smażymy na brązowy kolor

Gotowe pączki odsączamy z tłuszczu i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Nadziewamy od razu gorące pączki. I odkładamy do wystygnięcia na przygotowane wcześniej miejsce

Gotowe !
Pączki możemy ulukrować, dodać polewę lub jak ja posypać po prostu cukrem pudrem

Smacznego !