poniedziałek, 18 sierpnia 2014

729 Olej Arganowy - Manufaktura Apteczna



Tak się złożyło że dziś zanim dodam notkę ze stylizacją, chciałabym napisać Wam swoją opinię o oleju arganowym z Manufaktury Aptecznej
Ten olej został mi polecony przez przyjaciółki, i skorzystałam. I się nie zawiodłam.
Ale do rzeczy.
Opinia producenta;
Olej arganowy 100%


Skład:

Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) 100%, wyprodukowano w Maroko

Działanie i wskazania:

Olejek arganowy otrzymywany z drzewa arganowego naturalnie rosnącego w Maroko charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego i oleinowego, bogaty jest w polifenole, tokoferole (przeciwutleniacze), dodatkowo zawiera sterole, karotenoidy, ksantofile i skwalen.

Olejek jest przeznaczony szczególnie do pielęgnacji delikatnej i suchej skóry, chroni skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych oraz przed jej nadmiernym wysuszeniem. 
Olejek arganowy hamuje procesy starzenia, redukuje zmarszczki, nawilża, rewitalizuje i poprawia elastyczność skóry, przez co skóra nabiera wyraźnie młodszego wyglądu. 
Polecany kobietom z problemami skórnymi związanymi z menopauzą. 
Zalecany przy leczeniu ran, łuszczycy, wyprysków skórnych (skaz po trądziku i ospie), ułatwia gojenie blizn i stanów zapalnych skóry. 
Wspomaga pielęgnację cery trądzikowej i ogranicza ilość sebum, zmniejsza tym samym tendencję skóry do przetłuszczania. 
Nadaje włosom naturalny połysk, wytrzymałość, jedwabistość i miękkość, przywraca naturalny stan kruchym i łamliwym paznokciom. 
Stosowanie:

Niewielką ilość olejku rozgrzać miedzy palcami, aplikować na lekko wilgotną skórę lub na umyte, osuszone ręcznikiem włosy.
Preparat przeznaczony do masażu oraz pielęgnacji skóry i włosów w spa, salonach kosmetyki profesjonalnej oraz gabinetach urody

Dlaczego akurat Nasz olej arganowy? 

olej 100% naturalny, surowy, bez dodatków zapachowych, konserwujących i barwników. Olej nierafinowany, organiczny (z wszystkimi certyfikatami!), pierwsze tłoczenie na zimno! Nasz produkt w butelce jest produktem takim jaki deklarujemy – tylko 100% olej arganowy, bez domieszek tańszego, lecz bardziej zanieczyszczonego, mniej trwałego i drażniącego skórę oleju arganowego do celów spożywczych!
dzięki najnowocześniejszej technologii oczyszczania pozbawiony intensywnego zapachu bez utraty substancji czynnych! Przez ten zabieg olej nie wymaga sztucznych dodatków korygujących zapach czy wydłużających trwałość! Nasz olej nie pachnie intensywnie orzeszkami jak przystało na oryginalny 100% olej kosmetyczny – posiada tylko delikatnie wyczuwalną nutę zapachową orzeszków. W przypadku olejów kosmetycznych z domieszką oleju spożywczego rozwinięty jest pełen zapach orzeszków (przez wiele osób określany jako nieprzyjemny), a sam olej ma ciemniejszą barwę z racji zbędnych zanieczyszczeń! Kupując taniej nie zawsze zaoszczędzisz – tylko olej kosmetyczny jest bardzo wydajny, dodatkowo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.
Olej w trakcie oczyszczania niefiltrowany mechanicznie, sączony tylko przez papier w celu oddzielenia stałych zanieczyszczeń!
najlepsza jakość surowca i opakowania potwierdzona badaniami przeprowadzonymi przez renomowane laboratorium. W celu weryfikacji Naszych deklaracji produkt został przebadany przez niezależne laboratorium uzyskując bardzo dobre oceny właściwości użytkowych, jesteśmy pewni, że Nasze zapewnienia zostały w pełni przelane z papieru w butelkę!
produkt LEGALNY i ZAREJESTROWANY jako KOSMETYK - numer GTIN: 05903111098001; wpisany doFarmaceutycznej Bazy Danych BAZYL - numer 188452; sprawdź czy inne produkty sprzedawane w internecie jako olej arganowy posiadają rejestrację jako kosmetyk! Tylko produkt dopuszczony do obrotu jest produktem bezpiecznym z pełną odpowiedzialnością producenta za oferowany kosmetyk. Nie warto oszczędzać kilku złotych, by zamiast poprawić urodę jeszcze nabawić się problemów skórnych w postaci choćby alergii czy wysypek. Etyka aptekarska nie pozwala Nam przez zaniechanie czy oszczędności narazić kogolwiek na choćby minimalny uszczerbek na zdrowiu, kupuj pewnie! 
szklana, ciemna butelka zapobiegającą rozkładowi substancji czynnych pod wpływem światła zapewniającą obojętność chemiczną opakowania względem oleju, tym samym gwarantująca trwałość olejku przez cały okres przydatności do użycia jak i po pierwszym jego otwarciu. Stylowa butelka, gustownie dobrana etykieta to idealny sposób na miły upominek dla wymagających! Okazyjne zakupy w jasnych czy plastikowych (o zgrozo!) butelkach to najprostsza droga do niezadowolenia z oleju arganowego, który w takich warunkach przechowywania niewiele odbiega składem od tego w kuchennej szafce.
zaplombowany korek – gwarancja nienaruszalności zawartości, nie daj się zwieść podróbkom, tylko u Nas gwarancja zawartości!
aktualne certyfikaty ECOCERT, USDA Organic i EU Organic farming potwierdzające jakość z najwyższej półki!
produkcja w warunkach aptecznych zapewniająca najwyższą jakość! Nasz olej arganowy wytwarzany jest w warunkach takich jak leki recepturowe. Aptekarska dokładność, apteczna czystość wraz z rozlewaniem oleju metodą podciśnieniową daje w rezultacie wzorcową czystość. Zaufaj Nam, wytwarzaniem leków recepturowych i kosmetyków zajmujemy się od 1922 r.!
Komu polecany?

olejek jest przeznaczony szczególnie do pielęgnacji delikatnej i suchej skóry, chroni skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych oraz przed jej nadmiernym wysuszeniem;
olejek arganowy hamuje procesy starzenia, redukuje zmarszczki, nawilża, rewitalizuje i poprawia elastyczność skóry, przez co skóra nabiera wyraźnie młodszego wyglądu;
polecany kobietom również z problemami skórnymi związanymi z menopauzą;
zalecany przy leczeniu ran, łuszczycy, wyprysków skórnych (skaz po trądziku i ospie), ułatwia gojenie blizn i stanów zapalnych skóry;
wspomaga pielęgnację cery trądzikowej i ogranicza ilość sebum, zmniejsza tym samym tendencję skóry do przetłuszczania;
nadaje włosom naturalny połysk, wytrzymałość, jedwabistość i miękkość, przywraca naturalny stan kruchym i łamliwym paznokciom;
najnowsze doniesienia naukowe informują, że dzięki poprawieniu jędrności skóry olej arganowy redukuje cellulit i rozstępy.
Olej arganowy nie bez powodu nazywany jest eliksirem młodości.Nazwę swa zawdzięcza głównie dużej ilości kwasu linolowego, oleinowego, polifenoli, tokoferoli, a także steroli, karotenoidów, ksantofili i skwalenu. Składniki te działają synergistycznie przez swoje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, immunostymulujące i nawilżające. W rezultacie widocznie odmładzają i naprawiają skórę!

Sam olej arganowy jest głównym składnikiem nowych generacji kremów anti-aging, tutaj w postaci czystej esencji młodości!


Olej arganowy jest pozyskiwany z owoców Drzewa arganowego (Argania Spinosa z rodziny Sapotaceae)znanego także jako Argania żelazna, Argania żelazodrzew, Olejara żelazna, Tłuścianka żelazna. Jest to wolnorosnące kolczaste drzewo, osiągające w sprzyjających warunkach do 10 m wysokości, żyjące ok. 200 lat. Drzewo to jest odporne na długotrwałą suszę, dzięki głęboko sięgającym korzeniom, tym samym dodatkowo swoim chroni glebę przed erozją wietrzną bądź wypłukiwaniem w okresie ulewnych deszczy. Drzewo arganowe jest reliktem Trzeciorzędu i endemitem rosnącym tylko na powierzchni ok. 8000 km2 w południowo-zachodnim Maroku (od 1998 r. Rezerwat Biosfery UNESCO).

Olej arganowy był już znany przez Fenicjan, zwany już od wieków Złotem Maroka; tradycyjnie jest otrzymywany przez berberyjskie kobiety ręcznie miażdżące dojrzałe owoce Argania spinosa; wydłubane orzechy są tłuczone kamieniami, a następnie wyłuskane z nich nasiona poddawane  procesowi prażenia na glinianych płytach. Nasiona z których uzyskiwany jest olej do celów kosmetycznych nie są prażone, tak by zachować jak najwięcej substancji czynnych. Kolejny etap to miażdżenie prażonych nasion kamieniami; uzyskane brązowawe ciasto mieszane jest z ciepłą wodą, po czym ręcznie wyciskane, a otrzymana brązowa emulsja jest dekantowana. Tradycyjna metoda jest czaso- i pracochłonna, dlatego niemożliwa dla zastosowania na dużą skalę, stąd też przedstawiany Państwu olej arganowy otrzymywany jest w procesie analogicznym, przy czym ręczne procesy zostały usprawnione maszynowo. Tłoczony na zimno olej (bez podgrzewania nasion, w celu zachowania jak największej ilości substancji czynnych) podlega dekantacji, podwójnej filtracji i dezodoryzacji (przepuszczanie pary wodnej w podciśnieniowym reaktorze o temp 200oC dzięki czemu wraz z parą wodną usuwane są lotne substancje zapachowe i zanieczyszczenia, a sam olej nie traci swych właściwości).

Sam proces rozlewania do opakowań odbywa się metodą podciśnieniową w warunkach takich jak produkcja leków recepturowych, co przekłada się na wzorcową czystość!


Moja opinia:
Olej możemy kupić w bardzo korzystnej cenie 35.89 za 100 ml w internetowej aptece:
Primo to dla mnie było zasadniczne, bo jakoś nie wierzę olejkom kupowanym na allegro czy w sklepach zielarskich. Jednak co apteka to apteka.

Secundo w życiu bym się nie spodziewała że olej tak wszędzie reklamowany, wręcz dla mnie przereklamowany, dodawany do wszelkich możliwych nowości kosmetycznych tak doskonale sie u mnie sprawdzi.

Terthio jest bardzo wydajny, przez co używam, używam a jakoś ubytku nie widać.

Największym plusem tego oleju jest dla mnie to że jest w 100% czysty. Nie ma żadnych domieszek, mixów chemikaliów, silikonów ani innych dziadów. 

Stosowałam go na włosy oraz na buzię. Mam zamiar jeszcze stosować na paznockie (szczerze mówiąc mam olejek z Mariona który zawiera olej arganowy, który wciera sie w paznokcie i jakoś oszałamiających efektów nie daje, wiec może ten olej go przebije).

Co do włosów. Na wilgotne włosy nakładałam odrobinkę (naprawdę odrobinkę!) oleju, zawijałam w ręcznik, w folię i szłam spać. Rano dwukrotnie myłam siarkowym szamponem Joanny albo szamponem Dermedic (którego recenzja pojawiła się już na blogu). Włosy stały się zauważalnie bardziej miękkie, gładkie, nie plątały się. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie przetłuścić włosów. Metodą prób i błędów uda się znaleźć optymalną ilosć nakładanego produktu. Na pewno też poprawił sie stan moich włosów. Co prawda dalej mają tendencję do siana, ale już nie tak dużego jak wcześniej. W najnowszym, kolejnym poście zobaczycie jak wyglądają bez użycia olejku. Kopa siana i to takiego suchego. 

Co do konsystencji olejku zdawało mi się że powinien  być bardziej tłusty. Nie jest, co jest dla mnie plusem. 

Na noc po kąpieli, po oczyszczeniu twarzy stosowałam go zamiast kremu. Tak mi poleciła Marysia. Sama go tak stosuje. Skóra po kilku dniach zdecydowanie stała się bardziej elastyczna, bardziej promienna, zniknęły niedoskonałości. Rano po prostu go zmywałam normalnie mydłem Dove. Nie było z tym problemu. Bałam się trochę, że będzie brudził pościel czy coś, ale nic takiego nie zauważyłam. Nie zostawia tłustych plam.

Ten olej jest dla mnie idealny. Sprawdza sie w 10000% 
dostaje ode mnie 100pkt/100

Polecam go gorąco !!!